proszę o sprawdzenie
anna: | | 1 | | 1 | |
Uzasadnij że największa wartość funkcji f(x) = log |
| (x2 +1) − log |
| 6x |
| | 3 | | 3 | |
jest równa 1
D:x>0
| | 1 | | x2 + 1 | | 1 | | 1 | |
log |
| ( |
| ) ≥ log |
| ( |
| ) |
| | 3 | | 6x | | 3 | | 3 | |
x
2 − 2x +1 ≥ 0
( x−1)
2 ≥0 i x > 0 ⇒ x=1
| | 1 | |
zapis log ma być log przy podstawie |
| |
| | 3 | |
22 lis 18:12
ABC: trochę tu oszukujesz sama pomyśl gdzie
na przykład nad tą linijką x2−2x+1≥0 mnożyłaś przez 6x które jest dodatnie to dlaczego
przekręciłaś dzióbek?
22 lis 18:30
anna: słusznie żle kliknęłam ma być
x2 − 2x +1 ≤ 0
( x−1)2 ≤ 0 i x > 0 ⇒ x=1
23 lis 11:41