proszę o sprawdzenie
anna:
uzasadnij że funkcja f(x) = log ( x + √(1+ x
2 ) dla każdego x ∈ R spełnia
warunek f(−x) = − f(x)
| | 1 | |
−f(x) = log ( x + √1 + x2)−1 = log |
| = |
| | (x + √(1+ x2 ) | |
| | ( x − √1 + x2) | |
= log |
| = |
| | (x2−( √1+x2)2) | |
| | x − √1 + x2 | |
log |
| = log ( − x + √1 + x2) = f(−x) |
| | −1 | |
22 lis 16:16
wredulus_pospolitus:
22 lis 16:49
anna: dziękuję
22 lis 17:04
wredulus_pospolitus:
jakbym MUSIAŁ się przyczepiać to:
1. po −f(x) = ... napisać −log(....) zanim wrzucić w logarytm ten minus
2. na końcu napisać √1+ (−x)2 aby było widać, że każdy 'x' jest w postaci '−x'
22 lis 17:28