Przekrój ostrosłupa
Alaias: Przekrój ostrosłupa prawidłowego trójkątnego płaszczyzną zawierającą krawędź podstawy i środek
jego wysokości ma pole równe 2√6. płaszczyzna przekroju jest nachylona do podstawy pod
kątem 45o. oblicz objętość tego ostrosłupa.
21 lis 20:09
21 lis 20:35
as:

r −dł. promienia okregu wpisanego w podstawę ABC
|DC|=h
p=3r |AB|=2r
√3 P
p= 3r
2√3 i H=|OW|=2r
V= 2r
3√3
=======
| | 1 | |
PABE=2√6 ⇒ |
| *2r√3*w=2√6 ⇒ r*w=2√2 |
| | 2 | |
W ΔDCE (równoramiennym i prostokątnym)
| | 3r2√2 | | 2 | |
zatem |
| =2√2 ⇒ 3r2=4 to r= |
| |
| | 2 | | √3 | |
21 lis 20:49