Wielomian
Mat: Rozłóż wielomian w(x) na czynniki
W(x)=2x3+x2−5x+2
21 lis 19:13
Tom:
W(1)=0 x=1
W(−2)=0 x=−2
W(1/2)=0 x= 1/2
W(x)= 2(x−1/2)(x−1)(x+2)
W(x)= (2x−1)(x−1)(x+2)
21 lis 19:33
Jolanta: W(1)=0 czyli wielomian dzieli się przez x−1
2x
2+3x−2
−−−−−−−−−
2x
3+x
2−5x,+2 : (x−1)
−2x
3+2x
2
−−−−−−−−−−
3x
2−5x
−3x
2+3x
−−−−−−−−
−2x+2
2x−2
−−−−−−−−
2x
2+3x−2=0
Δ=b
2−4ac=9+16=25
| | −b−√Δ | | −3+5 | | 1 | |
x2= |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
W(x)=a(x−x1)(x−x2)(x−x3)=2(x−1)(x+2)(x− |
| )=(x−1)(x+2)(2x−1) |
| | 2 | |
21 lis 21:30
Kajko:
W(x) = 2x3 + x2 − 5x + 2
W(1) = 0
Schemat Hornera: | 2 1 −5 2
| 2 3 −2
_______________
1 | 2 3 −2 0 Q(x) = 2x2 + 3x − 2,
| −4 2
_______________
Q(−2) = 0 −2| 2 −1 0 V(x) = 2x − 1
W(x) = (x − 1)(x + 2)(2x − 1)
22 lis 10:12