oblicz całkę
essa: czy mógłby ktoś sprawdzić, z góry dziękuje
∫arccos4x dx = 1/4∫arccost dt = 1/4(arccos(t) * t + ∫t *1/√ 1−t2 dt)= 1/4 (arccos(4x)*
4x+∫4x/√ 1−(4x)2*4dx= 1/4arccos(4x)*4x+∫16/t*−dt/16/t=
1/4arccos(4x)*4x−∫dt/t=1/4arccos(4x)*4x−ln|t| +c= 1/4arccos(4x)*4x−ln|√1−(4x)2|+c
t=4x
dt=4dt czyli dt/4=dx
u=arccos(t) v'=1
u'= −1/√ 1−t2 v=t
t=√ 1−(4x)2
dt= 1/2√ 1−(4x)2 *(−8x) *4 dx
−dt/16=xdx/√ 1−(4x)2
20 lis 20:38
wredulus_pospolitus:
∫16/t*−dt/16/t <−−−− ten zapis nie ma kompletnie sensu

Popraw go.
| | dt | |
proponuję podstawienie t = (4x)2 ; dt = 32x dx −−> |
| = 4x dx |
| | 8 | |
| | 1 | | dt | | 1 | | 1 | |
co daje Ci |
| ∫ |
| = − |
| √1−t + C = − |
| √1− (4x)2 |
| | 8 | | √1−t | | 4 | | 4 | |
20 lis 22:13