Funkcja
#k:
Zadanie nr 18
dana jest funkcja
f(x)=(x−a)2*[(a(x−a)2−a−1]
a) dla a=2 rozwiąż równanie f(x)=2
b) dla a=−1 rozwiąż nierównośc f(x)<−1
c) wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru (a) dla których równanie f(x)=−1 ma więcej
pierwiastków dodatnich niz
ujemnych
Z a) i b) sobie poradzę
proszę o pomoc w punkcie c)
20 lis 18:42
wmboczek: wygląda że dla a>=1
zmienna pomocnicza t=(x−a)2 i równanie 2 kwadratowe
Δ=(a−1)2
dla Δ=0 ok
dla Δ>0 2 lub 4 rozw , trzeba rozważać |a−1| i 1/a>0
20 lis 19:41
#k:
dziękuje
21 lis 11:40