matematykaszkolna.pl
Oblicz prawdopodobieństwo Grandecojones: CZEŚĆ! Zadanie brzmi tak : Ze zbioru liczb   1 2 4 5 10 , , , , losujemy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na tym, że iloraz pierwszej wylosowanej liczby przez drugą wylosowaną liczbę jest liczbą całkowitą. I to ze mozna je rozwiazac wzorem to wiem, ale chodzi mi o wyliczenie wszystkich możliwości. Liczenie 1/1, 2/1 , 2/2 jest skuteczne, ale to trochę tak jakby liczyc ciag arytmetyczny zamiast wyliczyc ze wzoru wartosc. Może ktoś jest chętny spróbować wyprowadzić jakiś wzór na liczbę wszystkich takich możliwości w których iloraz pierwszej wylosowanej liczby przed drugą wylosowaną liczbę jest liczbą całkowitą. Wstępnie pomyślałem że chyba będzie 120 kombinacji, i że liczba pierwsza dajmy K musi być większa bądź równa drugiej dajmy X. Jeśli ktoś ma pomysły, dawać!
20 lis 14:40
wredulus_pospolitus: zbiór liczb to {1,2,4,5,10}
20 lis 15:09
wredulus_pospolitus: wzór? nie będzie 'wzoru' bo ta ilość zależy od liczby elementów oraz tego jakie są to elementy, więc ogólnego wzoru nie zrobisz Natomiast można je 'sprawniej' policzyć. 1. wszystkich możliwości gdzie pierwsza wylosowania jest nie MNIEJSZA niż druga to:
5*4 

+ 5*1 = 5*3
2 
2. Od tej liczby odejmujemy te sytuacje, gdy nie ma podzielności, czyli:
10 5 5 

,

,

−−− 3 możliwości
4 4 2 
więc ostatecznie, będzie to 5*3 − 3 = 4*3 = 12 możliwości
20 lis 15:16
Grandecojones: dlaczego w 1. dzielisz na dwa?
20 lis 15:20
wredulus_pospolitus: 5*4 −−− wybieramy dwie różne liczby musimy podzielić przez 2, aby mieć "pierwsza większa od drugiej"
20 lis 15:33
Mila: 1)
nawias
5
nawias
nawias
2
nawias
 5*4 
=

=10 − liczba ciągów malejących ( nie wszystkie nam pasują)
 2 
2) 5 ciągów stałych)
20 lis 15:33