Pomocy
Halinka: Wykaż ,że liczba a=√7−4√3 jest liczba naturalną .
Nie wiem jak to rozpisać a na lekcjach korzystamy z wartości bezwzględnej i liczymy jakos z
wzorów skróconego mnożenia
19 lis 18:46
Jolanta: (a−b)2= a2−2ab+b2
a2+b2=7
2ab=4√3
ab=2√3
19 lis 18:52
ABC: To nie jest liczba naturalna bo a=2−
√3 ,są dwa wyjścia
1) złóż donos na nauczycielkę do kuratorium za błędne polecenie
2) twoja wina bo zapomniałaś dopisać że w poleceniu było jeszcze +
√7+4√3
raczej skłaniam się do 2)
19 lis 19:16
Jolanta: √(2−√3)2=|2−√3|=2−√3 nie jest to liczba naturalna
19 lis 19:19
AC:
√7−4 *√3= √3*√3=3
20 lis 17:59