jak oszacować wartość 2k i 2k+-2/3 w ostatnim przyp. ? + rozw dla porownania
thebill: Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)
| | √2cos2(πx)−cos(πx)−1 | |
f(x)= |
| + log2(√2x+12 −x−2) |
| | √3−(x+4)2 | |
19 lis 18:23
thebill: chodzi mi o przypadek z √2cos2(πx)−cos(πx)−1
19 lis 18:24
thebill: pomóżcie błagam
19 lis 21:25
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
2cos
2a − cosa − 1 = (2cosa − 1)(cosa+1) = 2(cosa − 1/2)*(cosa + 1)
cos(πx) = 1/2 −−−> πx = ...

lub πx = ...

cos(πx) = −1 −−−> πx = ...
19 lis 21:33
thebill: rozwiazałem i zostaje samo tylko k, jak umiejscowić albo oszacować ile to jest aby wyznaczyć
dziedzinę?
19 lis 22:17
thebill: dodatkowo, 2cosa−1*cosa+1 ≠ 2cos
2a − cosa − 1
19 lis 22:21
wredulus_pospolitus:
2. odwrotnie + i − i masz dobrze.
1. k ∊ Z (do zbioru liczb całkowitych)
Więc powstaje Ci rodzina przedziałów ... która jest mocno okrojona przez dziedzinę z mianownika
19 lis 22:53
wredulus_pospolitus:
najlepiej pokaż co (i jak) dokładnie policzyłeś i gdzie teraz napotykasz na problem
19 lis 22:53
thebill: dobra ogarnąłem, po prostu podstawia się za k liczby całkowite i ile razy zmiesci sie w
przedziale
20 lis 16:02