Welomian
#k:
Zadanie nr 13,14,15 Zrobię sam
Zadanie nr 16
Dany jest wielomian
W(x)=x
2−mx+m
2−2m+1
a) Dla jakich wartości parametru m wielomian ten ma dwa rózne pierwiastki rzeczywiste których
suma jest o jeden większa od ich iloczynu
Tutaj warunki
1)Δ>0
b) Niech m będzie wartością parametru dla której spełniony jest warunek opisany w punkcie a)
Narysuj wykres funkcji g(x)=[W(x)]dla x∊[−2,2] wiedząc ze symbol [a] oznacza liczbę całkowitą
nie większą od a
18 lis 19:17
wredulus_pospolitus:

(1)
Δ > 0
Δ = m
2 − 4m
2 + 8m − 4 = −3m
2 + 8m − 4 = −(3m −2)(m−2) > 0 −−−> ....
(2) czyli :
m = m
2−2m + 2 −−−> m
2 − 3m + 2 = (m−2)(m−1) = 0 −−−> ....
czyli m = 1
(b)
W(x) = x
2 −x = x(x−1) −−−> Wyznacz W(x) = 1, W(x) = 2, .... W(x) = 5
g(x)
18 lis 20:30
Min.Edukacji: Dużo masz jeszcze tych zadań do "samodzielnego" zrobienia
19 lis 08:36
#k:
Zadań jest 418 więc zostało około400 chociaż niektóre mogą być podobne .
19 lis 11:37
: ile ci płaca
19 lis 23:17
#k:
Nic. Robię to tylko dla siebie w ramach ćwiczenia pamięci .
Są to zadania maturalne i na razie poziom podstawowy .
Przy okazji może naucze sie kombinatoryki i prawdopodobieństwa (tego nie cierpię)
20 lis 02:53