Równanie kwadratowe z parametrem
#k:
Zadanie nr 12
Dane jest równanie
(k−2)x2−(k+1)x−k=0
o niewiadomej x
a) Wyznacz zbiór wartości parametru (k) dla których równane ma tylk ujemne rozwiązania
b) Wyznacz zbiór wartości parametry (k) dla których równanie to ma rozwiaznia x1 ix2
spełniające warunek |x1|+|x2|≤1
18 lis 12:33
wredulus_pospolitus:
(b) analogiczny warunek robiła nie tak dano temu 'świruska' (matematycznyświrus) ... poszukaj i
zrób analogicznie
a) f(x) = (k−2)x2 − (k+1)x − k
a1. warunki do spełnienia:
(k−2) = 0
−(k+1)*f(0) < 0
a2. warunki do spełnienia:
(k−2) ≠ 0
xwierzchołka < 0
(k−2)*f(0) > 0
18 lis 13:00
wredulus_pospolitus:
poprawa warunków i ich skrótowe wyjaśnienie:
a1
(k−2) = 0 <−−−− mamy prostą a nie parabolę
−(k+1)*f(0) > 0 <−−− aby x0 < 0 to dla współczynnika kierunkowego <0 wartość f(0) < 0 ;
analogicznie dla współczynnika kierunkowego > 0 wartość f(0) > 0
a2.
(k−2) ≠ 0 <−−−− mamy parabolę
Δ ≥ 0 <−−− mamy rozwiązania
xwierzchołka < 0 <−−−−− jedno z rozwiązań na pewno < 0
(k−2)*f(0) > 0 <−−−− jeżeli jest drugie rozwiązanie ... to jest one <0 (analogiczna sytuacja do
sytuacji a1)
18 lis 13:05
#k:
Tak. Rozumiem
18 lis 19:05