Iloczyn i suma pierwiastków
#k:
Zadanie nr 10
A) Dla jakich wartości parametru m iloczyn dwóch róznych pierwiastków równania
x2−(m−4)x+m2−7m+12=0
jest równy połowie sumy tych pierwiastków. Wyznacz te pierwiastki
B) Dla jakich wartości parametru (m) równanie
|x2−6x+8|+|x2−6x+5|=m
ma więcej niz trzy rozwiązania
18 lis 12:22
chichi:
| | x1 + x2 | |
(a) Δ > 0 ∧ x1x2 = |
| |
| | 2 | |
(b) niech f(x) = |x
2 − 6x + 8| + |x
2 − 6x + 5|, szkicując wykres wszystko staje się jasne
18 lis 12:36
#k:
Tak. dziękuje
18 lis 12:37