Wyznacz punkty nieciągłości funkcji f, gdy:
Domino91: Wyznacz punkty nieciągłości funkcji f, gdy:
| | ⎧ | x+3x2+x−6gdy x≠−3, x≠2 | |
| F(x)= | ⎩ | −15gdy x=−3, x=2 |
|
17 lis 21:30
wredulus_pospolitus:
zapisz jeszcze raz ułamki (nie w klamerce), ale tym razem użyj U, a nie u:
17 lis 21:32
wredulus_pospolitus:
z tego co widzę, to trza policzyć granice w x = −3 oraz x = 2
17 lis 21:33
17 lis 21:36
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
| x+3 | | x+3 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| x2+x+6 | | (x+3)(x−2) | | x−2 | |
więc o ile granica dla x−> −3 będzie równa −1/5 o tyle granica dla x−>2 nie będzie istniała
(jednostronne granice lecą do ±
∞)
17 lis 21:40
wredulus_pospolitus:
chyba tam w mianowniku miało być x
2 + x
−6
17 lis 22:06