wklęsłości i wypukłości
essa: wyznacz przedziały wklęsłości i wypukłości oraz punkty przegięcia funkcji f(x)=1/lnx
proszę o pomoc co bym nie robił nie wiem jak rozwiązać druga pochodna
z góry dziękuję
17 lis 20:40
wredulus_pospolitus:
to policz jaka pochodne masz (pierwszą i drugą)
17 lis 20:42
essa: policzyłem pierwszą wynik to f(x)= − 1/xlnx2
ale problem jest z druga, nawet chat gtp podaje dwa wyniki...
17 lis 21:07
wredulus_pospolitus:
nie lnx
2 tylko ln
2x <−−−− tak zapisujemy (lnx)
2
nie pytaj się chatgpt bo rozwiązania średnio poprawne podaje.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f' = − |
| = − |
| * |
| |
| | x(lnx)2 | | x | | (lnx)2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
f'' = |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| | x2 | | (lnx)2 | | x | | (lnx)3 | | x | |
| | 1 | | 2 | |
= |
| *(1 + |
| ) |
| | (xlnx)2 | | lnx | |
korzystaj z WŁAŚCIWYCH narzędzi jak już szukasz pomocy:
https://www.wolframalpha.com/input?i=%281%2F%28lnx%29%29%27%27
(taka uwaga −−− wolfram to 'hamerykański' produkt, więc log(x) oznacza tyle co nasz lnx)
17 lis 21:15
essa: Okej, dzięki bardzo
17 lis 21:25
essa:

być może ktoś mi pomoże i wytłumaczy, po podstawieniu do 0 wyniku drugiej pochodnej wychodzi
x=1/e
2
dziedzina funkcji to (0,1)u(1,
∞) ,wiec dlaczego f(x)>0 (wklęsła) jest tylko dla x ∊ (1/e
2 ,1)
a wypukła >0 dla x ∊ (0, 1/e
2) u (1,
∞) skoro w przedziale od 1 do
∞ jest ponad wykresem?
18 lis 14:26
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 2 | | 1 | | lnx + 2 | |
f'' = |
| *(1 + |
| ) = |
| * |
| |
| | x2ln2x | | lnx | | x2ln2x | | lnx | |
| | 1 | |
dla dowolnego x∊Df'' |
| > 0 więc można go pominąć przy dalszych rozważaniach |
| | x2ln2x | |
(nie wpływa na znak f'')
1. O ile przy wyznaczaniu punktów przegięcia WYSTARCZY spojrzeć na licznik (kiedy licznik = 0)
2. O tyle przy sprawdzaniu kiedy f'' > 0 a kiedy f'' < 0 także MIANOWNIK ma wpływ na znak
| lnx + 2 | | 1 | |
| > 0 ⇔ (lnx + 2)*lnx > 0   ⇔ x = |
| ∨ x = 1   |
| lnx | | e2 | |
18 lis 14:37
wredulus_pospolitus:
ojjj ... na odwrót wykres

ale to już samemu poprawiasz
18 lis 14:38
wredulus_pospolitus:
popatrz ... że jak masz postać ułamkową potęgi to przy wyznaczaniu ekstremum lokalnego patrzysz
tylko kiedy licznik = 0 ... ale do badania monotoniczności patrzysz na CAŁE WYRAŻENIE (chyba
że mianownik jest > 0 dla dowolnego x∊Df')
tutaj dokładnie tak samo robisz.
18 lis 14:40
essa: w jakim sensie wykres na odwrót? tak jak jest teraz pasuje...
18 lis 14:53
wredulus_pospolitus:

g(x) = (lnx + 2)*lnx
18 lis 15:10
wredulus_pospolitus:
Pamiętasz zasadę rysowania szkicu wykresy funkcji metodą 'wężyka'

Dlatego mówiłem 'na odwrót wykres'.
18 lis 15:11
essa: wybacz ale dalej nie rozumiem, przy takim wykresie x ∊ (1,∞) powinno być wklęsłe ∪
bo leży nad wykresem czyli +
a w odp jest ∩?
18 lis 15:16
18 lis 15:38
essa: okej, mój profesor stosuje odwrotną terminologię
dzięki jestem zobowiązany
18 lis 16:06
18 lis 16:13
essa: u mojego profesora f(x)>0 to funkcja wklęsła...
człowiek starej daty być może dlatego
w każdym razie już rozumiem dziękuje
18 lis 16:19
ABC:
w latach około 1980 w bloku wschodnim wypukła była "dupą do góry"
18 lis 16:29
wredulus_pospolitus:
@ABC ... tak ... ale to nadal było wypukła w górę i wypukła w dół ... a nie zamieniona
wklęsłość i wypukłość ze sobą.
18 lis 16:53