Wielomiany z parametrem: Wyznacz wszystkie wartości parametru m
Nick: 0,25x4−(m2+m)x2+m4−1=0
17 lis 20:22
Nick: Mieliśmy takie zadanie na spr z wielomianów i niestety nie mam treści.
Dochodzę do momentu jak mam wyliczyć deltę (żeby t1 i t2 wyznaczyć) z 2m3+m2+1 i w tym
momencie głupieję.
W ćwiczeniach są same zadania że b w wielomianie jest np m−2 a nie jak tutaj (m2+m).
Czy da się to rozwiązać?
Proszę o pomoc, bo mi psychika już siada...
17 lis 20:27
wredulus_pospolitus:
ale co masz policzyć
17 lis 20:32
Nick: Wydaje mi się, że w jednej grupie było trzeba wyliczyć parametr m żeby były np 4 rozwiązania
dla tego równania 0,25x4 itd.
Nie wiem czy w tym przykładzie dokładnie tak było.
17 lis 20:36
wredulus_pospolitus:
niestety ... ale akurat jest to istotne co dokładnie trzeba było policzyć.
17 lis 20:52
Nick: :(
17 lis 20:54
Jolanta: 2m3+m2+1 =0 dla m=−1 można rozłożyć dzieląc przez m+1 dalej już się nie rozklada
17 lis 20:59