Przebieg funkcji
#k:
Zadanie nr 9
Zbadaj przebieg zmienności funkcji
f(x)=x2−|4x−4| x∊R
a) sporządz wykres funkcji f podaj przedziały monotoniczności i ekstrema tej funkcji
b) Odczytaj z wykresu liczbe rozwiązań równania
x2−|4x−4|=mx w zależności od parametru m∊R
17 lis 01:10
#k:
Postaram sie potem zrobic to zadane do sprawdzenia
17 lis 04:10
#k:

1)D
f=ℛ
2)Miejsca zerowe i współrzędne wierzchołka parabol
Dla x∊(−
∞,1]
f(x)= x
2+4x−4
x
2+4x−4=0
Δ=32
√32=4
√2
x
2= −2+2
√2
Dla x∊(1,
∞)
f(x)=x
2−4x+4=(x−2)
2
(x−2)
2=0
x
3=2
x
w=2
y
w=0
3) Dla x=1 funkcja nie jest różniczkowalna
4) wykres
5) Monotoniczność
Funkcja maleje w przedziałach (−
∞,−2) i (1,2)
Funkcja rośnie w przedziałach (−2,1) i (2,
∞)
6) Ekstrema
f
min=f(−2)=−8
f
min=f(2)=0
f
max=f(1)=1
b)
Dla :
m∊(−
∞,−8) równanie nie ma rozwiązań
m=−8 równanie ma jedno rozwiązanie
m∊(−8,0) równanie ma dwa rozwiązania
m=0 rownanie ma trzy rozwiązania
m∊(0,1) równanie ma cztery rozwiązania
m=1 równanie ma trzy rozwiązania
m∊(1,
∞) równanie ma dwa rozwiązania
prosze sprawdzić
17 lis 20:47
wredulus_pospolitus:
(b) NA PEWNO masz x
2−|4x−4|=m
x 
Bo jeżeli tak, to nie rozwiązałeś tego równania
17 lis 20:57
#k:
Tak. Taj jest w treści zadania
17 lis 20:58
Mila:
Równanie ma dwa rozwiązania dla m≤−8 lewą gałąź też przecina.
Popatrz jeszcze i coś narysuj.
x
2−|4x−4|=−8x
x≥1
x
2−4x+4+8x=0
x
2+4x+4=0
x=−2⊄D
r
x<1
x
2+4x−4+8x=0
x
2+12x−4=0
Δ=160
| | −12+4√10 | |
x= |
| =−6+2√10<1 lub x=−6−2√10<1 |
| | 2 | |
17 lis 23:03
#k:
Dziękuje
17 lis 23:05