proszę o rozwiązanie
anna: oblicz
b = √12 − 8√2 − 12 I 5 − 4√2I
wynik to 12 nie wiem jak obliczyć
16 lis 22:24
alex:
| | 1 | | 5 | |
b= √4(3 − 2√2) − |
| (4√2 − 5) = 2√ (√2 − 1)2 − 2√2 + |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | |
2|√2 − 1| − 2√2 + |
| = ... itd |
| | 2 | |
16 lis 22:31
#k:
√12−8√2
12−8√2=a2−2ab+b2
2ab=8√2
a2+b2=12
ab=4√2
to a=4 b=√2
√12−8√2=|4−√2|=4−√2
|5−4√2|<0 to |5−4√2|=−(5−4√2)= 4√2−5
16 lis 22:37
anna: dziękuję
16 lis 23:02
alexis:
@#k ? ? ?
16 lis 23:07
#k:
Równiez możesz sobie zakupić ksiązke
Tomasz Grębski − Matematyka Porady i wskazówki ktorych nie ma w tablicach maturalnych z
przykladami ich zastosowania
Naprawde nie jest droga a bardzo przydatna
16 lis 23:08
#k:
Byc może obliczyłem zle ten pierwiastek surdyczny
Oblicze moze swoim sposobem ale to za chwile
16 lis 23:11
#k:
8
√2=
√128
p{12−
√128
A=12
B=128
A
2−B=C
2
144−128=16 stąd C=4
| | A+C | | A−C | |
√12−√128= √ |
| −√ |
| = √8−√4=2√2−2 |
| | 2 | | 2 | |
16 lis 23:20
#k:
Poprawiłem
16 lis 23:21
Pluto:
Hej
#k, Ty to potrafisz zniechęć
17 lis 00:01
Miki:
17 lis 00:03
#k:
Ale czy to takie trudne ?
Ten sposob jest opisany w ksiązce Algebra elementarna Bronsław Bielecki
To zrobie w takim razie inaczej
8√2=√128
√12−√128=√x−√y
Załozenie x>y bo jest odejmowane
Podnosze obie strony do potegi drugiej
12−√128=x+y+2p[xy}
Równośc ta jest spełniona gdy
{x+y=12
{2√xy=128
Podnosze drugie równanie do potęgi drugiej
4xy=128 to xy=32
jest do rozwiazania uklad rownan
{x+y=12
{xy=32
Bez zbednego liczenia
uklad ten spelniaja liczby
x=4 i y=8 lub x=8 i y=4
ma być x>0 to mamy x=8 i y=4
√12−√128= √x−√y
√12−128}=√8−√4= 2p[2}−2
Po zrobieniu kilku przykladów można to potem robic w pamięci
Przy dodawaniu nie ma znaczenia jakie jest x i y
Byc może sie zagalopowałem ,ale ten pierwszy sposób jest uniwersalny przy obliczeniu takich
pierwiastków
i przepraszam jesli sprawiłem kłopot
17 lis 00:40
#k:
Poprawie bo zrobiłem bład
12−√128=x+y−2√xy oczywiście
17 lis 00:45
Pluto:
Hej
#k walnij się w łeb, komu w szkole chce się wykonywać takie obliczenia?,
nie trzeba zarżnąć się rachunkami, można to zrobić niemal w pamięci, ale jak widzę, Ty tego
nie widzisz
17 lis 00:49
#k:
Szkoda gadać
17 lis 00:51