Równania wykładnicze
:): Witam, mam problem z dwoma równaniami: 2x2−x+2 +5*2x2−x−1 =265.
Doszłam tu do takiej postaci (nie wiem czy dobrze) i nie wiem co dalej zrobić: log2 265/13=
x2 −x−1
A drugi przykład wygląda tak: 4*33 − 9*2x= 5*3x/2 *2x/2
Pomógłby ktoś?
16 lis 12:41
Aruseq: | | 1 | |
Zauważ, że 2x2−x+2=2x2−x*22 i 2x2−x−1=2x2−x* |
| , teraz podstaw t=2x2−x |
| | 2 | |
16 lis 13:14
ABC: A ten drugi przykład na pewno dobrze przepisałeś ?
16 lis 15:50
:): Tak
16 lis 16:07
ABC: na pewno tam nie było 4*3x na początku ?
16 lis 16:13
:): Po podstawieniu t doszłam do 2x2−x = 530/13 −> log2 530/13= x2−x i co teraz?
16 lis 16:15
:): Nie, dobrze przepisałam, może błąd w zadaniu?
16 lis 16:15
ABC: no trochę bez sensu pisać 4*33 jak można 108 napisać
16 lis 17:23
Eta:
Też tak myślę

że zamiast 3
3 jest 3
x
dzielimy obustronnie przez 2
x/2*3
x/2
otrzymujemy
| | 3x/2 | | 2x/2 | |
4* |
| −9* |
| =5 |
| | 2x/2 | | 3x/2 | |
| | 3 | | 2 | | 1 | |
podstawienie : ( |
| )x/2=t >0 to ( |
| )x/2= |
| |
| | 2 | | 3 | | t | |
| | 9 | |
4t2−5t−9=0 Δ=........ to t= |
| >0 |
| | 4 | |
x = −4
=======
16 lis 17:44
Mila:
1)
33 to bez sensu.
Wstaw 3x i podziel obie strony przez (3x/2*2x/2)
Dodaj założenia.
x=4
2)
Pierwsze zadanie też może mieć trochę inną treść, ale 256 zamiast 265 niewiele pomaga.
16 lis 17:52
Eta:
Ach....
Poprawiam zapis :
x=
4
16 lis 18:29
:): Dzięki
16 lis 19:02