Wyznacz ekstrema lokalne oraz przedziały monotoniczności funkcji
gosc: Wyznacz ekstrema lokalne oraz przedziały monotoniczności funkcji
f(x) = lnx + 1ln3x
Przy liczeniu warunku koniecznego zatrzymałem się na (ln3+lnx)2 − 1 = 0, co nie wiem czy w
ogóle jest poprawne, potem przez liczenie wzoru skróconego mnożenia zacząłem mieć wątpliwości.
Może jest jakiś sposób, którego nie widzę albo zrobiłem gdzieś błąd?
14 lis 20:40
wredulus_pospolitus:
w mianowniku jest ln (3x)
14 lis 21:18
wredulus_pospolitus:
Jaka pochodna Ci wyszła
14 lis 21:19
gosc: | 1 | | 1 | | (ln3+lnx)2−1 | |
| − |
| = |
| |
| x | | (ln3+lnx)2 | | x(ln3+lnx)2 | |
14 lis 21:26
gosc: Potem B.W.K. (ln3+lnx)2−1=0, ale zacząłem już się w tym mieszać
14 lis 21:27
gosc: Chyba, że początkowo jakoś bezsensownie rozłożyłem mianownik ln3x z początkowej funkcji i
dlatego wyszło coś takiego
14 lis 21:28
wredulus_pospolitus:
błednie wyliczona pochodna ... brak pochodnej wnętrza
i lepiej nie rozdzielać ln (3x) .. zostaw tak jak jest
14 lis 21:49
gosc: Zatem będzie...?
f'(x) =
1x +
0*ln3x−1/x*1(ln3x)2
=
1x −
1/x(ln3x)2
Gdzie dokładnie zrobiłem błąd? Chyba, że zgłupiałem z pochodną ln3x, ale
13x*3x =
1x
14 lis 22:13
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| − (− |
| )* |
| * 3  |
| | x | | ln2(3x) | | 3x | |
więc przy wspólnym mianowniku będziesz miał:
ln
2(3x) + 1 > 0

dla x∊D
f'
14 lis 22:23
wredulus_pospolitus:
ach ... ja źle funkcję napisałem

znak ... oki
pochodna dobrze masz
w liczniku masz ln
2(3x) − 1 = 0 −−−> ln
2(3x) = 1 −−−> 3x = e
1 −−−> x =
e/
3
14 lis 22:28
gosc: Wszystko sie rozjaśniło

Dzięki
14 lis 23:20