Zadanie z liczbami zespolonymi
Adam234345: hej, robie zadania z liczbami zespolonymi, w jednym zadaniu wyszło, że
cosφ= √6−√24
a
sinφ= −√6−√24
i mam wyznaczyć z tego φ, wiem że wynik powinien wyjść 2π−512*π
ale nie wiem jak to wyszło, z góry dzięki za pomoc
14 lis 16:57
wredulus_pospolitus:
1.
zauważamy, że wartości 'średnio piękne są', więc trza trochę pokombinować 'po omacku'.
2.
zauważamy, że sinus i cosinus mają bardzo podobne wartości, a jakbyśmy je pomnożyli, to nawet
pierwiastków byśmy się pozbyli
| | 2 − 6 | | 1 | |
sin(2φ) = 2sinφ*cosφ = 2* |
| = − |
| |
| | 42 | | 2 | |
I zobacz ... już za przy pierwszej próbie udało nam się znaleźć coś co pozwoli nam ustalić ten
kąt.
3.
ciągniesz dalej.
PS. Musisz wyrobić sobie nawyk, że nawet jak nie wiesz co zrobić to 'pobawisz się' i może coś z
tego wyjdzie.
14 lis 17:38
Adam234345: a nie ma jakiegoś innego sposobu na to? bo na lekcji wykładowca jako zobaczył wynik to był w
stanie wyznaczyć kąt bez takiego wymnarzania?
14 lis 17:42
Mila:
| | √6−√2 | |
cosφ= |
| dla φ=75o lub φ=360−75o |
| | 4 | |
sinφ<0 to φ jest kątem IV ćwiartki
| | 19π | | √6+√2 | |
φ=285o= |
| i sinφ=− |
| |
| | 12 | | 4 | |
14 lis 17:47
wredulus_pospolitus:
nie wiem jaką wartość widział ... może widział wartości, które po prostu kojarzy i wie jaki to
jest kąt.
Jednak nie będę się tutaj bawił w zgaduj zgadulę.
Alternatywne podejście:
| | √6 − √2 | | √2 | | √3 − 1 | | √2 | | √3 | | 1 | |
cosφ = |
| = |
| * |
| = |
| ( |
| − |
| ) = |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
I masz wartości z tabelki trygonometrycznej ... stosujesz odpowiedni wzór na cosinusa/sinusa
sumy bądź różnicy kąta.
Analogicznie można było rozpisać sinφ.
14 lis 17:53
wredulus_pospolitus:
Miluś ... tyle że student nie ma odpowiedniego doświadczenia, aby wiedzieć jaki to jest kąt
patrząc na samą wartość która nie jest wartością z tabelki.
14 lis 17:54
Adam234345: ok, dzięki za pomoc i wytłumaczenie wreduluspospolitus
14 lis 17:58
Mila:
Ja spojrzałam do tabelki, bo pamiętałam pewne wartości .
Wykładowca też pamiętał i to bez zaglądania do tabelki, jeśli na bieżąco jest w temacie.
Jednak polecam stosować metody
wredulusa, często ułatwiają znaleźć kąt.
14 lis 18:27