Tu policzyłaś tutaj W(1) i W(−1)
Kluczem do rozwiązania jest zauważenie, że:
1. W(1) to suma WSZYSTKICH współczynników wielomianu W(x)
2. W(−1) to różnica 'suma współczynników przy parzystych potęgach W(x)' i 'suma współczynników
przy nieparzystych potęgach W(x)'
Związku z tym:
| W(1) + W(−1) | ||
'suma współczynników przy parzystych potęgach W(x)' = | ||
| 2 |
| Q(1) + Q(−1) | (W(1))2020 + (W(−1))20202 | |||
Związku z tym szukana wartość = | = | = | ||
| 2 | 2 |
| 392020 + (−3)2020 | ||
= | i zostawiasz to w takiej właśnie formie | |
| 2 |