Rozwiąż nierówność
Ania: x do potęgi (2 * log5(6)) − 13 * 6 do potęgi log5(x) + 42 ≤ 0
Pomoże ktoś?
13 lis 21:07
ABC:
ja ci powiem jak możesz zacząć , pisać wszystkiego nie będę bo piętrowe wyrażenia
zapisz x2log5(6) =5log5(x2log5(6)) i potem walcz wszystkimi własnościami jakie
znasz
po kilku pomocniczych niewiadomych dojdziesz do czegoś w stylu (y−7)(y−6)≤0
gdzie y=6t a t=log5x
13 lis 21:40
Mila:
x>0
x
2log5(6)−13*6
log5(x)+42≤0
6
log5(x)=6
(log6(x))/(log6(5))=
=(6
(log6(x)))
1/(log6(5))=x
log5(6)
(x
log5(6))
2−13*x
log5(6)+42≤0
x
log5{6}=t
t
2−13t+42≤0
Δ=1
t
1=6 lub
2=7
6≤t≤7
6≤x
log5{6}≤7
dolne ograniczenie to x=5 z górnym sama się pomęcz
14 lis 00:02
wredulus_pospolitus:
Miluś ... albo w ten sposób przekształcamy:
alogbc =clogc alogbc = c logbc * logca = clogba
więc:
6log5x = xlog56
14 lis 00:38
Mila:
15 lis 00:01