Zbadaj monotoniczność ciągu
Draole: an=3n/n!
13 lis 16:52
wredulus_pospolitus:
a
1 = 3
więc jeżeli będzie to ciąg monotoniczny to będzie rosnący
| | 27 | | 9 | |
ale ... a3 = |
| = |
| = a 2  |
| | 6 | | 2 | |
| | 81 | | 91 | |
co więcej: a4 = |
| = |
| < a3 |
| | 24 | | 8 | |
wniosek −−−> ciąg nie jest monotoniczny.
13 lis 17:02
wredulus_pospolitus:
dla 'praktyki' sprawdź monotoniczność ciągu an dla n ≥ 3
13 lis 17:03
Draole: | | an+1 | |
Ogólnie obliczyłem a raczej próbowałem ze wzoru na iloczyn |
| wyszło mi |
| | an | |
| 3n | |
| tylko że nic mi to nie dało . Myślałem , że mogę to zrobić w bardziej profesjonalny |
| n+1 | |
sposób ,
a jednak nie co prawda podkładając kolejne wartości pokrywa się z Twoim
13 lis 17:22
Draole: Dziękuje
13 lis 17:24
Draole: w sumie to nie coś powaliłem
13 lis 17:28
Draole: Rozumiem że w tym ciągu nie ma innego sposobu na sprawdzenie monotoniczności?
13 lis 17:42
wredulus_pospolitus:
jak nie ma jak ma:
| | 3n+1*n! | | 3 | |
= |
| = |
| |
| | (n+1)! * 3n | | n+1 | |
1. jeżeli n+1 < 3 −−−> czyli n < 2 to b > 1 −> ciąg rosnący
2. jeżeli n+1 > 3 −−−> czyli n > 2 to b < 1 −> ciąg malejący
W efekcie ciąg {a
n} NIE JEST monotoniczny ... natomiast {a
n} dla n>2 będzie monotoniczny
(malejący)
Natomiast do tego można było dojść patrząc na sam wyraz ogólny ciągu ... każdy następny element
| | 3 | |
to poprzedni przemnożony przez pewną wartość ... a konkretniej |
| ... i o ile przy |
| | n+1 | |
małych 'n' ta wartość będzie większa od 1 ... o tyle wraz ze wzrostem 'n' ta wartość będzie
coraz mniejsza.
Co oznacza, że ciąg najpierw rośnie ... a później będzie malał (aż do g = 0)
13 lis 18:06