granice
ciufcia: Siemka chciałem spytać jak obliczyć granice ciągu używając definicji czyli |an−g|<epsilion
an=1/(−3)n
Czy trzeba podzielic na podciagi i wtedy obie granice beda rowne?
12 lis 19:49
wredulus_pospolitus:
nie trzeba dzielić na podciągi −−− granicą będzie g = 0
korzystając z definicji Cauchy'iego by nie 'odnajdujemy granicy' tylko tak naprawdę
udowadniamy, że granicą jest g= ... to co wstawiamy (bądź mamy polecenie zadania nam wskazuje
co wstawić).
12 lis 19:52
ciufcia: no tak ale wtedy bede musiał zrobic nierownosc −epsilion<an−g<epsilion,
a nie wiem jak udowodnić taką nierówność z definicji.
Plus w momencie w którym wychodzi 1/eps<(−3)n nie wiem co zrobić dalej bo nie istnieje log z
−3
12 lis 20:10
ciufcia: Bo to że g=0 to wiadomo z normalnego liczenia granicy ale nie czaję do końca definicji
12 lis 20:11
wredulus_pospolitus:
Okey ... OGÓLNY ZARYS jak podchodzimy do wykazania istnienia granicy z definicji Cauchy'iego.
Wybieramy ε > 0
Niech N =
.... (tu wartość wpisujemy dopiero po przekształceniach ... na tą chwilę
zostawiamy puste)
∀
ε>0 ∃
N∊N+ ∀
n>N |a
n − g| < ε
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|an − 0| = |an| = | |
| | = |
| = ( |
| )n < ( |
| )N = // i teraz |
| | (−3)n | | 3n | | 3 | | 3 | |
sobie robimy obliczenia 'na brudno' // = (*)
// obliczenia na brudno //
| | 1 | |
( |
| )N = ε ⇔ log1/3(1/3)N = log1/3ε ⇔ N = log1/3ε |
| | 3 | |
więc bierzemy N =
[log1/3 ε] + 1 ; gdzie [..] <−−− PODŁOGA z liczby
i tą wartość wpisujemy na początku tam gdzie pozostawiłem ....
// koniec obliczeń na brudno //
| | 1 | | 1 | |
(*) = ( |
| )[log1/3 ε]+1 < ( |
| )log1/3 ε = ε |
| | 3 | | 3 | |
c.n.w.
12 lis 20:24
wredulus_pospolitus:
Wyjaśnienie:
1. N ... czyli moment od którego wszystkie następne wyrazy ciągu a
n będą w widełkach (−ε ,
ε) musi być uzależniony od wartości ε (w końcu w zależności od wartości od wartości ε mamy
różnie widełki ... więc także różny punkt 'startowy' od kiedy a
n na pewno będą w widełkach)
2. Na początku nie wiemy jaka to będzie wartość więc pozostawiamy ją pustą ... z późniejszego
szacowania nam ta wartość wychodzi
3. MUSIMY brać podłogę ... ponieważ ε ∊ R
+ (dowolna liczba rzeczywista dodatnia), natomiast N
∊
N+ (jest liczbą naturalną dodatnią) ... podłoga nam to zapewnia.
4. zauważ, że [log
1/3ε] + 1 ≥ log
1/3ε − 1 + 1 = log
1/3ε (to jest z definicji
podłogi) ... stąd mamy ostatnie szacowanie (i tam ostatnie szacowanie powinno być
≤ a
nie <

)
12 lis 20:30
ciufcia: O dobra dzieki wielkie nie pomyslamem o tym ze można zamienic 1/(−3)n na 1/3n
12 lis 20:32
.:
'zamieniamy' moduł z... bo tutaj wtedy masz równość.
12 lis 20:45