matematykaszkolna.pl
granice ciufcia: Siemka chciałem spytać jak obliczyć granice ciągu używając definicji czyli |an−g|<epsilion an=1/(−3)n Czy trzeba podzielic na podciagi i wtedy obie granice beda rowne?
12 lis 19:49
wredulus_pospolitus: nie trzeba dzielić na podciągi −−− granicą będzie g = 0 korzystając z definicji Cauchy'iego by nie 'odnajdujemy granicy' tylko tak naprawdę udowadniamy, że granicą jest g= ... to co wstawiamy (bądź mamy polecenie zadania nam wskazuje co wstawić).
12 lis 19:52
ciufcia: no tak ale wtedy bede musiał zrobic nierownosc −epsilion<an−g<epsilion, a nie wiem jak udowodnić taką nierówność z definicji. Plus w momencie w którym wychodzi 1/eps<(−3)n nie wiem co zrobić dalej bo nie istnieje log z −3
12 lis 20:10
ciufcia: Bo to że g=0 to wiadomo z normalnego liczenia granicy ale nie czaję do końca definicji
12 lis 20:11
wredulus_pospolitus: Okey ... OGÓLNY ZARYS jak podchodzimy do wykazania istnienia granicy z definicji Cauchy'iego. Wybieramy ε > 0 Niech N = .... (tu wartość wpisujemy dopiero po przekształceniach ... na tą chwilę zostawiamy puste) ∀ε>0N∊N+n>N |an − g| < ε
 1 1 1 1 
|an − 0| = |an| = |

| =

= (

)n < (

)N = // i teraz
 (−3)n 3n 3 3 
sobie robimy obliczenia 'na brudno' // = (*) // obliczenia na brudno //
 1 
(

)N = ε ⇔ log1/3(1/3)N = log1/3ε ⇔ N = log1/3ε
 3 
więc bierzemy N = [log1/3 ε] + 1 ; gdzie [..] <−−− PODŁOGA z liczby i tą wartość wpisujemy na początku tam gdzie pozostawiłem .... // koniec obliczeń na brudno //
 1 1 
(*) = (

)[log1/3 ε]+1 < (

)log1/3 ε = ε
 3 3 
c.n.w.
12 lis 20:24
wredulus_pospolitus: Wyjaśnienie: 1. N ... czyli moment od którego wszystkie następne wyrazy ciągu an będą w widełkach (−ε , ε) musi być uzależniony od wartości ε (w końcu w zależności od wartości od wartości ε mamy różnie widełki ... więc także różny punkt 'startowy' od kiedy an na pewno będą w widełkach) 2. Na początku nie wiemy jaka to będzie wartość więc pozostawiamy ją pustą ... z późniejszego szacowania nam ta wartość wychodzi 3. MUSIMY brać podłogę ... ponieważ ε ∊ R+ (dowolna liczba rzeczywista dodatnia), natomiast N ∊ N+ (jest liczbą naturalną dodatnią) ... podłoga nam to zapewnia. 4. zauważ, że [log1/3ε] + 1 ≥ log1/3ε − 1 + 1 = log1/3ε (to jest z definicji podłogi) ... stąd mamy ostatnie szacowanie (i tam ostatnie szacowanie powinno być a nie < )
12 lis 20:30
ciufcia: O dobra dzieki wielkie nie pomyslamem o tym ze można zamienic 1/(−3)n na 1/3n
12 lis 20:32
.: 'zamieniamy' moduł z... bo tutaj wtedy masz równość.
12 lis 20:45