Zbadać monotoniczność i ogranicznosć ciągu o wyrazie:
Draole: Monotoniczność a
n+1 − a
n=
| 1 | | 1 | | 1 | | n+2 | |
| − |
| = |
| − |
| |
| (n+2)! | | (n+1)! | | (n+1)!(n+2) | | (n+1)!(n+2) | |
Czy jeżeli rozpisałem silnie i o ile prawidłowo to co dalej?
11 lis 22:15
chichi:
lepiej zbadać w tym przypadku iloraz, ale ciągnąc dalej to co zacząłeś mamy, że:
| | n + 1 | | 1 | |
an+1 − an = − |
| = − |
| < 0 ∀n∊ℕ, |
| | n!(n + 1)(n + 2) | | n!(n + 2) | |
więc ciąg (a
n) jest malejący
11 lis 22:29
b: | | 1 | | 1 | |
an = |
| > |
| = an+1 |
| | (n+1)! | | (n+2)! | |
Monotoniczny jako malejący i przyjmujący tylko wartości dodatnie.
11 lis 22:33