proszę o rozwiązanie
anna: wykaż że liczba
3√√5+2 − 3√√5−2 jest liczbą całkowitą
11 lis 21:17
Eta:
Wskazówka
| | √5+1 | | √5−1 | |
( |
| )3= √5+2 i ( |
| )3= √5−2 |
| | 2 | | 2 | |
11 lis 21:30
chichi:
można sprytnie, tj. zauważyć, że:
| | √5 + 1 | | √5 − 1 | |
( |
| )3 = √5 + 2, analogicznie ( |
| )3 = √5 − 2, zatem |
| | 2 | | 2 | |
| | √5 + 1 | | √5 − 1 | |
3√√5 + 2 − 3√√5 − 2 = |
| − |
| = 1 ∊ ℤ □ |
| | 2 | | 2 | |
można też pobawić się równaniem
3√√5 + 2 −
3√√5 − 2 = x, podnosząc do 3 potęgi stronami
i upraszczając lewą stronę powinnaś dostać równanie wielomianowe, którego jedynym rozwiązaniem
będzie właśnie 1, te brzydkie przedstawienia 1 pochodzą ze wzorów Cardano
11 lis 21:34
chichi:
ehhh.. nie to skopiowałem przy końcu teraz widzę, tam powinnobyć
√5 + 1 −
√5 + 1 = 2
11 lis 21:36
ABC: są dwa sposoby , jeden bardzo długi , nawet słynny Dariusz Kulma zrobił w nim błąd w książce
"dowody matemtyczne" czy jakoś tak
drugi chytry , zauważasz że jakbyś wykonała działanie
(1+√5)3 =1+3√5+15+5√5 to ci wyjdzie 8√5+16 czyli 8 razy więcej niż pod pierwszym
pierwiastkiem
dalej już wiesz co robić
11 lis 21:36
chichi:
dokończę ten drugi sposób:
x =
3√√5 + 2 −
3√√5 − 2 // (...)
3
x
3 =
√5 + 2 − 3
3√(√5 + 2)2(√5 − 2) + 3
3√(√5 + 2)(√5 − 2)2 −
√5 + 2
x
3 = 4 − 3
3√(5 − 4)(√5 + 2) + 3
3√(5 − 4)(√5 − 2)
x
3 = 4 − 3(
3√√5 + 2 −
3√√5 − 2)
x
3 = 4 − 3x
(*) x
3 + 3x − 4 = 0
definiując f(x) = x
3 + 3x − 4 łatwo widzimy, że f(1) = 0 i ponadto f'(x) = 3x
2 + 3 > 0 ∀x∊ℝ,
a więc jest to jedyne miejsce zerowe funkcji f, a zatem jedyne rozwiązanie równania (*)
P.S. jednak rachunki w poście z
21:34 się zgadzają, ale za karę zrobiłem też tym sposobem
11 lis 21:48
Eta:
(a−b)3= a3−3ab(a−b)−b3
3√√5+2− 3√√5−2= x |3
√5+2−33√(√5+2)(√5−2)*x−√5+2=x3
4−33√5−4 *x=x3
x3+3x−4=0
(x−1)(x2+x+4)=0
x= 1∊Z
11 lis 21:49
ABC: Zobaczcie jak on zrobił podobne zadanie , uzasadnienie w punkcie 7

nawet nauczycielowi roku nie wolno ufać
megawrzuta.pl/sa5wz2t5
11 lis 22:07
anna: dziękuję
11 lis 22:15