Ciągi
Kokosz: I jeszcze jeden dylemat.
Sprawdzałem w Excelu i na kalkulatorze i otrzymałem różne wyniki
Jak mnie uczono kolejność działań to:
potęgowanie
mnożenie / dzielenie
dodawanie / odejmowanie
Czy −3n = (−3)n ?
Wydaje mi się, że nie bo −3n rozbiłbym na (−1)·3n i ciąg wyglądałby {−3, −9, −27, −81...}
czyli byłby monotoniczny malejący.
A dla (−3)n będziemy mieli ciąg {−3, +9, −27, +81...} czyli wykres zębaty góra−dół
(ciąg niemonotoniczny)
11 lis 21:15
wredulus_pospolitus:
−3n ≠ (−3)n
11 lis 21:18
Kokosz: Dzięki
11 lis 21:23
wredulus_pospolitus:
dlatego należy uważać co się wpisuje w excelu ... excel traktuje '−3' jako wartość podnoszona
do potęgi.
Gdybyś zrobił = 0 −3A1 (zamiast =−3A1) to wtedy excel prawidłowo traktuje znak '−' jako
symbol odejmowania i wartości dostaniesz prawidłowe.
11 lis 21:23
wredulus_pospolitus:
Co ciekaw ... = −(3)
A1 także da BŁĘDNE wartości

dopiero = −(3
A1) da Ci poprawną.
11 lis 21:25
Kokosz: Sprawdziłem excela − zgadza się
Widzę, że jesteś big boss na różnych płaszczyznach
11 lis 21:27