matematykaszkolna.pl
Ciągi Kokosz: Dany jest wyraz ogólny ciągu (bn), gdzie n ∊ N+. Sprawdź czy ten ciąg jest monotoniczny? bn=|n − 5| Wg mnie podstawiając kolejne wartości pod n od 1 do np. 10 uzyskujemy wartości ciągu {4, 3, 2, 1, 0, 1, 2, 3, 4, 5} Czyli widać, że nie jest monotoniczny (najpierw maleje potem rośnie) − ale ten sposób wydaje mi się trywialny − przypomina mi spadającego z wieżowca anorektyka, który spadając odlicza piętra: 11, 10, 9, 8, 7, 6 i nagle zawiał wiatr a on odliczał dalej 7, 8, 9, 10, 11 Czy można wykorzystać zasady dotyczące wartości bezwzględnych i sprawdzić, czy w każdym przedziale ciąg jest rosnący lub malejący? bn+1 – bn = |n + 1 – 5| – |n – 5| = |n – 4| – |n – 5| Mamy 3 przedziały: I° n < 4 ⇒ |n – 4| = −n + 4 i |n – 5| = −n + 5 więc: |n – 4| – |n – 5| = −n + 4 – (−n + 5) = −n + 4 + n – 5 = −1 < 0 – ciąg malejący II° 4 ≤ n < 5 ⇒ |n – 4| = n – 4 i |n – 5| = −n + 5 więc: |n – 4| – |n – 5| = n – 4 – (−n + 5) = n – 4 + n – 5 = 2n – 9 – ciąg ? III° n ≥ 5 ⇒ |n – 4| = n – 4 i |n – 5| = n – 5 więc: |n – 4| – |n – 5| = n – 4 – (n – 5) = n – 4 – n + 5 = 1 > 0 – ciąg rosnący Ponieważ punkty I° i III° dają sprzeczne oceny to ciąg bn nie jest monotoniczny Mam jeszcze lekki dylemat co do określenia monotoniczności w punkcie II° choć jako zatwardziały minimalista normalnie zostałbym przy punktach I° i III° i o..puścił punkt II° emotka
11 lis 20:56
wredulus_pospolitus: jako, że mamy sprawdzić monotoniczność ciągu, to: 1. Wypisujemy sobie parę pierwszych wyrazów ciągu. 2. Na tej podstawie widzimy, że ciąg nie jest monotoniczny. 3. Posiłkując się wypisanymi wyrazami pokazujemy, że: a3 < a1 ∧ a3 < a8 (wyrazy można dobra 'w miarę' dowolnie, tak aby zaszły nierówności zaprzeczające monotoniczności)
11 lis 21:08
wredulus_pospolitus: Pokazanie braku monotoniczności nie wymaga od nas przeprowadzenia jakiejkolwiek 'analizy' ... wystarczy że znajdziemy trzy takie wyrazy ciągu dla których: an > am > ap gdzie NIE ZACHODZI n > m > p lub n < m < p
11 lis 21:11
Kokosz: No przyznam, że traktowałem zawsze matmę z szacunkiem należnym Królowej a tu okazuje się, że ma ona także luźniejsze oblicze nie wymagające przedzierania się przez krzakoryemotka Dzięki koledze
11 lis 21:20
wredulus_pospolitus: Ogólnie ... 'obalanie' twierdzeń / reguł (monotoniczność ciągu to 'reguła' z jaką się zachowują wyrazy ciągu) przeważnie polega na znalezieniu (wskazaniu) przykładu który obala dane twierdzenie / regułę.
 1 
Dla przykładu ... jak mamy sprawdzić czy ciąg {an} = (−1)n +

jest zbieżny do granicy
 n 
g = 1, to pokazujemy, że jeden z podciągów będzie zbieżny do granicy g2 = −1 co obala całą 'teorię' że ciąg {an} jest zbieżny do granicy g=1 (na mocy tw. Heinego)
11 lis 21:33