Ciągi
Kokosz: Dany jest wyraz ogólny ciągu (b
n), gdzie n ∊ N
+. Sprawdź czy ten ciąg jest monotoniczny?
b
n=|n − 5|
Wg mnie podstawiając kolejne wartości pod n od 1 do np. 10 uzyskujemy wartości ciągu
{4, 3, 2, 1, 0, 1, 2, 3, 4, 5}
Czyli widać, że nie jest monotoniczny (najpierw maleje potem rośnie) − ale ten sposób wydaje
mi się trywialny − przypomina mi spadającego z wieżowca anorektyka, który spadając odlicza
piętra: 11, 10, 9, 8, 7, 6 i nagle zawiał wiatr a on odliczał dalej 7, 8, 9, 10, 11
Czy można wykorzystać zasady dotyczące wartości bezwzględnych i sprawdzić,
czy w każdym przedziale ciąg jest rosnący lub malejący?
b
n+1 – b
n = |n + 1 – 5| – |n – 5| = |n – 4| – |n – 5|
Mamy 3 przedziały:
I° n < 4 ⇒ |n – 4| = −n + 4 i |n – 5| = −n + 5 więc:
|n – 4| – |n – 5| = −n + 4 – (−n + 5) = −n + 4 + n – 5 = −1 < 0 – ciąg malejący
II° 4 ≤ n < 5 ⇒ |n – 4| = n – 4 i |n – 5| = −n + 5 więc:
|n – 4| – |n – 5| = n – 4 – (−n + 5) = n – 4 + n – 5 = 2n – 9 – ciąg

?
III° n ≥ 5 ⇒ |n – 4| = n – 4 i |n – 5| = n – 5 więc:
|n – 4| – |n – 5| = n – 4 – (n – 5) = n – 4 – n + 5 = 1 > 0 – ciąg rosnący
Ponieważ punkty I° i III° dają sprzeczne oceny to ciąg b
n nie jest monotoniczny
Mam jeszcze lekki dylemat co do określenia monotoniczności w punkcie II° choć jako
zatwardziały minimalista normalnie zostałbym przy punktach I° i III° i o..puścił punkt II°
11 lis 20:56
wredulus_pospolitus:
jako, że mamy sprawdzić monotoniczność ciągu, to:
1. Wypisujemy sobie parę pierwszych wyrazów ciągu.
2. Na tej podstawie widzimy, że ciąg nie jest monotoniczny.
3. Posiłkując się wypisanymi wyrazami pokazujemy, że:
a3 < a1 ∧ a3 < a8 (wyrazy można dobra 'w miarę' dowolnie, tak aby zaszły nierówności
zaprzeczające monotoniczności)
11 lis 21:08
wredulus_pospolitus:
Pokazanie braku monotoniczności nie wymaga od nas przeprowadzenia jakiejkolwiek 'analizy' ...
wystarczy że znajdziemy trzy takie wyrazy ciągu dla których:
an > am > ap gdzie NIE ZACHODZI n > m > p lub n < m < p
11 lis 21:11
Kokosz: No przyznam, że traktowałem zawsze matmę z szacunkiem należnym Królowej a tu okazuje się,
że ma ona także luźniejsze oblicze nie wymagające przedzierania się przez krzakory

Dzięki koledze
11 lis 21:20
wredulus_pospolitus:
Ogólnie ... 'obalanie' twierdzeń / reguł (monotoniczność ciągu to 'reguła' z jaką się zachowują
wyrazy ciągu) przeważnie polega na znalezieniu (wskazaniu) przykładu który obala dane
twierdzenie / regułę.
| | 1 | |
Dla przykładu ... jak mamy sprawdzić czy ciąg {an} = (−1)n + |
| jest zbieżny do granicy |
| | n | |
g = 1, to pokazujemy, że jeden z podciągów będzie zbieżny do granicy g
2 = −1 co obala całą
'teorię' że ciąg {a
n} jest zbieżny do granicy g=1 (na mocy tw. Heinego)
11 lis 21:33