nierównośc
MATI: Hej proszę o pomoc z interpretacja odpowiedzi
3x2≤|x3−4x|
wyszedł mi przedział x ∈ [−1.0) u [4,∞) oraz x∊(−∞,−4] u [0,1], natomiast odpowiedzi w
książce są inne, proszę o wytłumaczenie
11 lis 19:18
M:
x∊(−∞,−4]U[−1,1]U[4,∞)
11 lis 19:53
Jolanta: x3−4x≥3x2. lub. x3−4x ≤ −3x2
x3−4x−3x2≥0. . x(x2+3x−4)≤0
x(x2−3x−4)≥0. x=0. x2+3x−4=0
x=0. x2−3x−4=0. Δ=25. x1=−4. x2=1
Δ=b2−4ac. Zaznaczamy na osi x,rysujemy Pod osią jest
w przedziale
Δ=9+16=25. [−∞,−4] v[0,1]
x1=−1. x2=4
Zaznaczam na osi x=0 x=−1 x=4
Przy najwyższej potędze jest 1
Liczba dodatnia czyli rysuje wykres od gory
(Zawsze od prawej strony ) Przechodzi przez 4
Pod osią x idzie do 0, przechodzi nad osią x i gora
idzie do −1 ,przechodzi pod os x
≥0 jest [−1,0] u[4,∞]
Rozwiązanie to suma przedziałów tak jak podał M
11 lis 21:01