Nierówność
#k:
Zadanie nr 5
Rozwiąż nierówność
11 lis 17:55
Mariusz:
Najpierw równanie
6x
3 − 3x
2+3x−1 = 0
5x
3 + (x
3− 3x
2+3x−1) = 0
(
3√5x)
3 + (x − 1)
3 = 0
(
3√5x + (x − 1))(
3√25x
2−
3√5x(x−1)+(x−1)
2) = 0
((1+
3√5)x − 1)(
3√25x
2 −
3√5x
2 +
3√5x + x
2 − 2x + 1) = 0
((1+
3√5)x − 1)((1 −
3√5 +
3√25)x
2 − (2 −
3√5)x + 1) = 0
Masz tylko jeden pierwiastek rzeczywisty tego wielomianu
Możesz sporządzić pomocniczy wykres, zaznaczyć odpowiedni przedział i podać wynik
12 lis 16:16
Mila:
Ładnie to zrobiłeś, ale 3 ostatnie linijki niekoniecznie potrzebne.
(
3√5x)
3=(1−x)
3
(
3√5x)=1−x ⇔
3√5x+x=1
x(
3√5+1)=1
Można usunąć niewymierność z mianownika.
================
12 lis 20:00