matematykaszkolna.pl
Równanie #k: Rozwiąz równanie
 1 4 8 
x3+4x2+8x+

+

+

+70
 x3 x2 x 
11 lis 17:53
ABC: no przecież zwrotne tylko nie po kolei napisałeś , oj małolat zapomniałeś wiedzę
 1 
x+

=t i przekształcaj
 x 
11 lis 18:34
pepe: Gdzie tu jest = ?
11 lis 18:34
chichi: mamy następujące równości dla x ≠ 0:
 1 1 
x2 +

= (x +

)2 − 2
 x x 
 1 1 1 
x3 +

= (x +

)3 − 3(x +

)
 x3 x x 
zapiszmy równanie w nieco innej postaci:
 1 1 1 
x3 +

+ 4(x2 +

) + 8(x +

) + 70 = 0
 x3 x2 x 
 1 
zastosuj podstawienie t = x +

i myślę, że dalej sobie poradzisz emotka
 x 
P.S. poczytaj o równaniach symetrycznych.
11 lis 18:37
Mariusz: Jeżeli chodzi o terminologię to tutaj ABC podał poprawną , bo czym jest równanie czy też może funkcja bądź wielomian symetryczny Jeżeli nie istnieje permutacja zmiennych która zmieniłaby nam wielomian bądź funkcję to taki wielomian bądź funkcja jest symetryczny (symetryczna) Dla jednej zmiennej mamy tylko jedną permutację i jest to permutacja która nie zmienia wyniku Dlaczego tutaj rozdzieliłem wielomian i funkcję otóż matematycy lubią traktować wielomian jako wyrażenie algebraiczne a nie funkcję Permutacja to dowolne przestawienie wyrazów ciągu
11 lis 21:16
Mariusz: Niektóre funkcje a może raczej wielomiany symetryczne już znacie bo np wielomiany symetryczne podstawowe występują we wzorach Vieta a te chyba jeszcze macie
11 lis 21:20
#k: Dziękuje za cięzką pracę wszystkim
11 lis 23:27
#k: [P[pepe] =70
11 lis 23:28
chichi: jeśli chodzi o terminologię https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_symetryczne "Równanie symetryczne stopnia czwartego zwie się zwyczajowo równaniem zwrotnym"
11 lis 23:33
ABC: Za moich szkolnych lat wszystkie takie nazywaliśmy zwrotnymi ( nie tylko 4 stopnia), były jeszcze pseudo−zwrotne.
11 lis 23:51
chichi: i nie widzę z tym problemu, pozdrawiam emotka
12 lis 00:23
Mariusz: ABC i to było poprawne Problem jest bo napisałem czym są równania symetryczne
12 lis 17:18
Mariusz: To tylko wikipedia wprowadziła tę terminologię a wikipedia nie jest wiarygodnym źródłem Problem jest bo gdy będzie szukał o równaniach symetrycznych to mu wyskoczą takie w których kolejność zmiennych nie zmienia równania a jako że zmiennych jest tam więcej to będą to raczej układy równań a nie same równania
12 lis 17:25