matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
jak to zrobic
kobi:
wiedząc że a2 − b2 = −4 oraz b − a = 3, wyznacz sume liczb a i b
11 lis 10:52
ABC:
4
−4=a
2
−b
2
=(a−b)(a+b)=−3(a+b) stąd a+b=
3
11 lis 11:53
Miska:
Ddffhh
3 gru 18:15
Jolanta:
−4=(a−b)(a+b) −4=−1(b−a)(a+b) 4=3(a+b)
4
=a+b
3
3 gru 22:38