getin:
(x+3)(2x
2−(p+5)x+8) = 0
x+3 = 0, 2x
2−(p+5)x+8 = 0
Rozwiązaniem równania x+3 = 0 jest x=−3
Aby równanie (x+3)(2x
2−(p+5)x+8) = 0 miało dwa rozwiązania, to rozważamy dwa scenariusze
odnośnie równania 2x
2−(p+5)x+8 = 0
Scenariusz 1: równanie 2x
2−(p+5)x+8 = 0 ma jedno rozwiązanie którym musi być inna liczba niż x
= −3
Scenariusz 2: równanie 2x
2−(p+5)x+8 = 0 ma dwa rozwiązania i jednym z nich musi być liczba x =
−3
Scenariusz 1:
2x
2−(p+5)x+8 = 0
a=2, b=−(p+5) = −p−5, c=8
Δ = 0, wtedy równanie kwadratowe ma jedno rozwiązanie
Δ = (−p−5)
2 − 4*2*8 = (−p−5)(−p−5) − 64 = p
2 + 5p + 5p + 25 − 64 = p
2 + 10p − 39
Δ = 0 ⇔ p
2+10p−39 = 0
Δ
p = 10
2 − 4*1*(−39) = 100 + 156 = 256
√Δp = 16
Dla p = −13 mamy równanie 2x
2−(−13+5)x+8 = 0, czyli 2x
2 + 8x + 8 = 0, którego rozwiązaniem
jest liczba x = −2 (inna niż −3)
Dla p = 3 mamy równanie 2x
2 − (3+5)x + 8 = 0, czyli 2x
2 − 8x + 8 = 0, którego rozwiązanie to
x = 2 (inne niż −3)
Scenariusz 2:
a=2, b=−(p+5) = −p−5, c=8
Δ > 0 ⇔ p
2 + 10p − 39 > 0
Δ
p = 10
2 − 4*1*(−39) = 100 + 156 = 256
√Δp = 16
p ∊ (−
∞; −13) ∪ (3; +
∞)
Jednym z rozwiązań równania 2x
2−(p+5)x+8 = 0 musi być x = −3:
2*(−3)
2 − (p+5)*(−3) + 8 = 0
2*9 − (−3p−15) + 8 = 0
18 + 3p + 15 + 8 = 0
3p = −41
| | 41 | | 2 | |
Liczba p = − |
| = −13 |
| należy do przedziału (−∞; −13) ∪ (3; +∞). |
| | 3 | | 3 | |
| | 41 | |
Odp. p = −13, p = 3, p = − |
| |
| | 3 | |