Równanie
Ania: Czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać to równanie: log(x − 2) * log(4 − x) = 1 − log(13 − x)?
9 lis 12:37
wredulus_pospolitus:
Czy aby na pewno tak dokładnie wygląda równanie

Czy jest to wynik jakiś wcześniejszych przekształceń

Jeżeli tak to pokaż oryginalną wersję
równania / treść zadania.
9 lis 14:41
Ania: Tak wygląda równanie
11 lis 11:59
ABC: Na jakim poziomie nauczania jesteś ?
11 lis 12:12
Ania: Studia
14 lis 10:35
wredulus_pospolitus:
Nadal ... to nie jest coś co rozwiążesz algebraicznie.
1. Albo równanie jest błędne.
2. Albo równanie to powstaje 'skądś' i błąd został wcześniej popełniony.
3. Albo jesteśmy na jakimś przedmiocie na którym uczymy się jakiś algorytmów strukturalnych
(chyba tak to się zwało) i z nich mamy skorzystać.
14 lis 11:41
Smok Miluś na wagarach:
jedno rozwiązanie można zgadnąć x=3 , ale w tego typu równaniach to niewiele pomaga , drugie
rozwiązanie jest "brzydkie".
14 lis 13:16
mam pytanie: założenia : x∊(2,4)
14 lis 13:29
wredulus_pospolitus:
tak ... założenie to x∊(2,4), tak jedno rozwiązanie to x=3 ... to się wszystko zgadza ...
jednak jest jeszcze jedno (a patrząc na równanie nie wiemy czy tylko jedno i w ogóle jest),
którego algebraicznie się nie wyliczy.
Oczywiście ... można się pobawić i wykazać, że będą istnieć dokładnie dwa rozwiązania, z czego
jedno to x = 3, Można nawet wykazać, że to drugie rozwiązanie będzie w przedziale (2,3), ale
żeby znaleźć DOKŁADNĄ wartość ... to już niestety nie będzie takie proste.
14 lis 13:33