Układ równań
#k:
Zadanie nr 2
A) Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań
{|y|=−x2+4
{x2+y2=16
B) Wyznacz wszystkie wartości parametru (a) dla których układ
{y=ax2+4
{x2+y2=16
ma jedno rozwiązanie
8 lis 19:55
#k:
11 lis 17:50
Mila:

Zadanie 2.
1)
|y|=−x
2+4 ⇔−x
2+4≥0⇔x∊<−2,2>
x
2+y
2=16
======
x
2+(−x
2+4)
2=16
x
2+x
4−8x
2+16=16
x
4−7x
2=0
x
2(x
2−7)=0
x=0 lub x=
√7⊄D lub x=−
√7⊄D
|y|=0+4
y=4 lub y=−4
(0,4),(0,−4)
============
b) czy dobrze wpisany parametr?
12 lis 20:49
#k:
dziękuje
MIlu i pozdrawiam

Dobrze jest wpisany ten parametr
12 lis 23:35