Liczba 3 cyfrowa
#k:
Zadanie nr 1
a)Suma liczby trzycyfrowej i liczby otrzymanej z napisania cyfr poprzedniej liczby w
odwrotnej kolejności
jest równa 144.
Różnica tych liczb jest 198.
Wyznacz te liczbę trzycyfrową wiedząc że suma jej cyfr jest równa 6.
b)Wyznacz wszystkie liczby trzycyfrowe spełniające następujące dwa warunki
1) pierwsza cyfra jest 3 razy mniejsza od ostatniej cyfry
2) suma tej liczby i liczby otrzymanej z poprzedniej po przestawieniu dwóch ostatnich cyfr
jest podzielna przez 8 .
8 lis 19:32
wredulus_pospolitus:
Sprawdź treść zadania .... jakim cudem SUMA może być mniejsza od RÓŻNICY (jeżeli obie liczby są
dodatnie

)
8 lis 22:09
#k:
Masz rację .
Suma wynosi 444. Siada wzrok
8 lis 23:47
Jolanta: abc. liczba
100a+10b+c
cba. druga liczba
100c+10b+a
8 lis 23:51
Lea:
1/ 321 i 123 321+123=444 , 321−123=198
9 lis 00:11
Jolanta:
100a+10b+c+100c+10b+a=444
100a+10b+c−100c−10b−a=198
a+b+c=6
101a+20b+101c=444
99a−99c=198
b=6−a−c
101a+120−20a−20c+101c=344
99a−99c=198 /: 11
81a+81c=344 /: (−9)
9a−9c=18
−9a−9c=−36
9a−9c=18
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−18c=−18
c=1
9a−9=18
9a=27
a=3
b=6−3−1=2
Odp. 321
9 lis 00:25
wredulus_pospolitus:
A teraz jakby do tego podejść gdyby trza było 'strzelać' (w sensie −−− rozwiązanie nie jest
wymagane).
1. a ≠ c ... bo w przeciwnym razie liczba abc − cba = 0

2. oczywiście żadna z cyfr a, c nie może być równa 0 (bo inaczej nie mamy liczby
trzycyfrowej).
3. a > c ... bo inaczej różnica liczb by nie dała liczby dodatniej.
4. jako, że wiemy: a+b+c = 6 to daje nam raptem parę możliwych liczb (biorąc pod uwagę to co
wcześniej podałem).
mamy:
501
411, 402
321, 312
231
I 'na szybkiego; ograniczyliśmy się do 6 możliwych odpowiedzi które później szybko możemy
sprawdzić i wybrać tą prawidłową.
9 lis 01:03
wredulus_pospolitus:
I zapewne niektórzy nauczyciele by się ze mną nie zgodzili ... ale ja bym takie 'rozwiązanie'
potraktował jako prawidłowe i dał pełną pule punktów.
9 lis 01:06
#k:
Dziękuje za ciężką pracę .
9 lis 18:19
Jolanta: abc. c=3a 100a+10b+3a
acb. c=3a 100a+30a+b
103a+10b+130a+b=8k
233a+11b=8k. k− liczba calkowita
c=3a
a=1. c=3
a=2. c=6
a=3. c=9
| | 233 | |
a=1. |
| nie jest liczbą całkowitą |
| | 8 | |
| | 466 | |
a=2. |
| nie jest liczbą całkowitą |
| | 8 | |
| | 699 | |
a=3. |
| nie jest liczbą calkowita |
| | 8 | |
Coś nie pasuje
9 lis 18:53
wredulus_pospolitus:
Joluś −−− ale co Ty tez piszesz

Chyba nie tutaj to chciałaś napisać
9 lis 19:09