Trygonometria
Julka: Wyjaśnijcie proszę:
| | 3 | |
Jeśli sinα*cosα= |
| to oblicz sinα − cosα |
| | 10 | |
7 lis 19:57
ABC:
zauważ że (sinα−cosα)2=1−2sinαcosα=4/10
7 lis 20:20
7 lis 20:27
wredulus_pospolitus:
nieee
| | 4 | | 2 | | √2 | | √10 | |
(sina − cosa)2 = |
| = |
| −−−> sina − cosa = ± |
| = ± |
| |
| | 10 | | 5 | | √5 | | 5 | |
nie wiem jak Ci wyszło to −7/20
7 lis 20:37
Antek: Wg ABC przyrównano oba działania i wtedy obliczyłam. Czyli mam to traktować jako jedno?
(sinα−cosα)2= 1−2sinαcosα
7 lis 20:48
wredulus_pospolitus:
To Julka czy Antek w końcu

no i nadal jak z:
| | 4 | | 7 | |
(sina − cosa) = 1 − 2sinacosa = |
| wyszło Ci sina − cosa = − |
| to ja nie wiem |
| | 10 | | 20 | |
7 lis 20:52
Julka: Już teraz doszłam i widzę u Ciebie, że pierwiastkujemy. Oświeciło mnie

bardzo dziekuje
Korzystamy razem z bratem
7 lis 20:56
: Julka doszła ale Antek pierwszy
7 lis 22:11