znaleźć wykresy funkcji zdaniowych
martinka: Zakładając, że x, y, z przebiegają zbiór R, znaleźć wykresy następujących funkcji zdaniowych:
1) ∀x∃y : x2 + y2 = z2
2) V∃x : (x2 + y2 = 1) ∨ (x < x)
3) ∃x :√1 − x2 = y
4) ∀x : √1 − x2 = y
7 lis 19:50
wredulus_pospolitus:

1) w 3D masz podwójny stożek (klepsydra) stykające się w punkcie (0,0,0)
7 lis 20:59
wredulus_pospolitus:

2.
(x<x)

Jeżeli tak .. to warunek nigdy nie będzie spełniony więc możemy sobie tym głowy nie zawracać
7 lis 21:01
ite:
Czy w 1) nie chodzi o znalezienie tych z (to jedyna zmienna wolna)
które po wstawieniu do funkcji zdaniowej ∀x∃y: x2 + y2 = z2
dadzą zdanie prawdziwe?
7 lis 23:38