matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Funkcje trygo
Julka:
Wyjaśnijcie proszę:
2
sinα*cosα=
7
oblicz sinα+cosα Czy to jedynka trygonometryczna /
7 lis 18:52
kanclerz:
2
(sinα + cosα)
2
= (
)
2
zastosuj wzór skróconego mnożenia
7
7 lis 19:16
Antek:
Tutaj jest sytuacja odwrotna ponieważ z mnożenia trzeba zrobić dodawania
7 lis 19:51
wredulus_pospolitus:
kanclerz .... no nie do końca
Julka −−− analogicznie do tamtego przykładu
7 lis 20:38
Mariusz:
(sinα + cosα)
2
= 1+sin2α
4
(sinα + cosα)
2
= 1 +
7
11
(sinα + cosα)
2
=
7
77
(sinα + cosα)
2
=
49
√
77
sinα + cosα = ±
7
9 lis 05:46