analiza
ciufcia: Siema, chciałem sprawdzić czy dobrze zrobiłem parę zadań,
jakby ktoś był chętny to mogłby sprawdzić:
1.Udowodnij że dla a>0 i b>0 nierówność:
4/(3/b+2/a) <= (3a+2b)/5
to sprowadziłem do postaci:
9a2−5ab+6b2>=0
I teraz pytanie czy jeśli oblicze z tego deltę i wyjdzie mi zawsze ujemna to dowodzi ze
nierówność jest prawdziwa?
2.kresy zbioru 4n/(n2+4)+1 dla liczb naturalnych
tutaj wychodzi ze od jakiegoś n ciag jest malejący i sup = 2 ,a inf = 1
i ostatnie jak narysować poprawnie krok po kroku funkcje 41+log2|x|
7 lis 16:41
ciufcia: Mała poprawka w zad 1 wychodzi 9a2−8ab+4b2>=0
7 lis 16:59
Aruseq: 41+log2|x|=4*4log2|x|=4*22log2|x|=4*2log2|x|2=4|x|2=4x2
7 lis 17:42
Aruseq: 1. Delta powinna wyjść niedodatnia (dla b=0 mamy Δ=0, jeśli to a potraktowałeś jako
niewiadomą), to rzeczywiście implikuje prawdziwość tej nierówności
7 lis 17:47
Aruseq: 2 jest okej
7 lis 17:47
Aruseq: Nie zauważyłem założeń, jeśli b>0, to rzeczywiście Δ>0
7 lis 17:48
Aruseq: Δ<0*
7 lis 17:48
ciufcia: Dobra dzieki
7 lis 17:54