Prawdopodobieństwo, kulki
Witek: Witam, jestem w 4 klasie liceum (rozszerzenie) i dostałem na sprawdzianie takie zadanie:
W urnie jest 30% kulek niebieskich i 70% kulek białych. Jakie jest prawdopodobieństwo, że 2 z 7
przypadkowo wyjętych kul będą białe?
Nie rozumiem tego zadania, czy ktoś wie jak je rozwiązać?
7 lis 12:13
getin:
Przyjmując założenie że losujemy 7 razy kolejno ze zwracaniem, można zastosować schemat
Bernoulliego, przyjmując liczbę prób n=7, liczbę sukcesów k=2, prawdopodobieństwo sukcesu w
pojedynczej próbie p=70% = 0,7, prawdopodobieństwo porażki q = 30% = 0,3
| | | |
P = | * 0,72 * 0,37−2 = 21 * 0,49 * 0,00243 = 0,0250047 ≈ 2,5 % |
| | |
7 lis 13:29
Witek: No właśnie, a to nie powinno być napisane? Ja myślałem, że te kulki wyciągamy jedna po drugiej
przez to prawdopodobieństwo w każdej następnej próbie jest inne, więc nie można zastosować
schematu Bernoulliego
8 lis 08:47
Min.Edukacji: Wtedy potrzebna byłaby informacja ile kul było na samym początku.
8 lis 09:13
26 sty 21:44
:
Zabawne, z powyższej interpretacji wynika , iż ''7 przypadkowo wyjętych kul'' może być dwoma
kulami, albo pięcioma, albo.... .
Treść zadania jest zdupiona, i nie powinno ono być ocenianie.
28 sty 10:52