PRAWDOPODOBIENSTWO
Marcin: W klasie 3a przeprowadzono wśród uczniów ankietę dotyczącą liczby osób, z których składa się
ich najbliższa rodzina. Wyniki tej ankiety są przedstawione w tabeli.
Liczba uczniów 10 12 6 2
Liczba osób w rodzinie 3 4 5 6
Z tej klasy wybrano w sposób losowy dwóch uczniów. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że co
najwyżej jeden z tych uczniów ma rodzinę składającą się z liczby osób większej niż średnia
liczby osób przypadająca na jedną rodzinę w tej klasie.
Średnią policzyłem i wyszło mi 4, teraz mam problem i nie wiem jak do tego podejść.
6 lis 10:12
Marcin: Ω = 30 * 29?
6 lis 10:13
wredulus_pospolitus:
Możesz przyjąć |Ω| = 30*29 (czyli kolejność wyboru jest istotna)
| | | | 30*29 | |
Możesz przyjąć |Ω| = | = |
| (czyli kolejność nie jest istotna) |
| | | 2 | |
W obu przypadkach wyjdzie dobry wynik o ile dobrze (odpowiednio) wyznaczysz |A|
6 lis 11:42
wredulus_pospolitus:
Ogólnie najlepiej zrobić z przeciwnego ... czyli obaj wybrani uczniowie mają rodzinę 5−cio lub
6−cio osobową
6 lis 11:44
wredulus_pospolitus:
| | 8*7 | |
P(A) = 1 − |
| = ... |
| | 30*29 | |
6 lis 11:45