wyznacz pierwiastki liczby zespolonej p{1-3i}
djnajak: wyznacz pierwiastki liczby zespolonej √1−3i
doszedlem do momentu gdzie wyznaczylem b i jest ono wyznaczone poprawnie,
jednak a jest kompletnie inne.
Mam pewne watpliwosci, czy na pewno w tym przypadku powinienem podstawic b do tego co wyszlo
z ukladu rownan? Z ukladu wyszlo:
a2−b2=1
2ab=−3
stad:
a = −32b i b=/=0
pozniej b wychodzi:
b=√12 + 12√10 v b=−√12 + 12√10
5 lis 22:13
b: a2 + b2 = √(a2 − b2)2 + (2ab)2
Mając
a2 + b2 = √10
a2 − b2 = 1
Łatwo wyznaczysz a i b pamiętając, że mają różne znaki.
Podane przez ciebie wartości b na końcu odpowiadają wartościom a.
5 lis 22:21