Kąt dwuścienny, uzasadnienie czworościanu foremnego
K: Cosinus kąta zawartego między ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równy
1/3. Uzasadnij, że jest to czworościan foremny.
5 lis 19:07
Tadeusz: zrób porządny rysunek to wszystko się wyjaśni
5 lis 20:00
Tadeusz: ... no tak ... lepiej poczekać na "gotowca"
5 lis 21:16
uszsz:
Można też na
Bizona
5 lis 21:20
Tadeusz:
5 lis 21:22
K: Nic rysunek nie dał, z tw. cos wychodzi mi równanie sprzeczne a2 = 10a2/6. Umiem opisać
wysokość trójkąta równoramiennego, który powstaje na boku, ale dalej nie wiem jak robić, bo
żadne z krawędzi bocznych nie są podane.
5 lis 23:01
aa:
| | w2+w2−4a2 | | 1 | |
cosα= |
| = |
| ⇒ w=a√3 |
| | 2w*w | | 3 | |
to ΔBCE jest trójkątem "ekierkowym" o kątach ostrych 30
o,60
o
zatem ΔBCS jest równoboczy
co kończy dowód
Ostrosłup jest czwosościanem foremnym
5 lis 23:38