8klasatw.Pitagorasa
mam pytanie:

jak obliczyć promień okręgu?
5 lis 16:55
ABC:
32+(r−2)2=r2
ale w 8 klasie nie ma wzorów skróconego mnożenia, mnożysz na piechotę
9+r2−4r+4=r2
13−4r=0
r=13/4 =3.25
5 lis 17:32
Mila:

Podpowiedź.
x=R−2 o ile punkt S jest jest środkiem cięciwy AB.
Dasz radę?
Nie wiem czy były na lekcjach wzory skróconego mnożenia
II sposób
2*(R−2+R)=3
2 to na pewno rozwiążesz.
Nie wiem ,jaki miałeś materiał lekcjach.
5 lis 17:33
Mila:
Witam
ABC.
5 lis 17:34
ABC: 
witam
5 lis 17:35
mam pytanie: Dziękuję
5 lis 18:06