Wartość bezwględna
Lusi: | | (x−m)(x+2m) | |
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie |
| ma jedno |
| | x2−4 | |
rozwiązanie. Proszę o wytłumaczenie
5 lis 10:49
Tadeusz: ja tu równania nie widzę
5 lis 11:40
Lusi: Równa sie zero
5 lis 11:43
Tadeusz:
żałożenie x2−4≠0
To co w liczniku przyrównujesz do 0 ... kiedy ma jedno rozwiązanie ... kiedy Δ=0
... i po zabawie
5 lis 11:55
Lusi: Tadeusz, nie wychodzi mi
5 lis 12:55
Tadeusz: ... a cóż tu może nie wychodzić?
5 lis 13:01
Tadeusz: x2+2mx−mx−2m2=0 ⇒ x2+mx−2m2=0 Δ=m2+8m2
ma mieć jedno rozwiązanie więc Δ=0 a to dla m=0
5 lis 13:06
wredulus_pospolitus:
1. x2 − 4 ≠ 0 −−> x ≠ −2 i x ≠ 2
2. W(x) = (x−m)(x+2m)
a) W(−2) = 0 −−−> −(m+2)(2m−2) = 0 −−> m = −2 lub m = 1 (dla takich 'm' jeden z nawiasów
licznika będzie postaci (x+2) )
b) W(2) = 0 −−−> (2−m)(2+2m) = 0 −−−> m = 2 lub m = −1 (dla takich 'm' jeden z nawiasów
licznika będzie postaci (x−2) )
Zauważ, że żadne 'm' nie występuje w obu przypadkach, więc nie będzie sytuacji aby licznik miał
postać (x−2)(x+2)
związku z tym ... wszystkie cztery wartości będą w odpowiedzi.
5 lis 13:58
wredulus_pospolitus:
3. x−m = x+2m −−−> m = 0
wtedy licznik ma postać x
2
I taka ogólna uwaga ... zakładam, że to RÓWNANIE to:
5 lis 14:00
Lusi : Tak równie równe 0. Dzięki wredulus u ciebie odpowiedzi się zgadzają
5 lis 17:06