Wielomiany
Natalia: Cześć, czy mogłabym prosić o sprawdzenie zadania z wielomianów?
Wyznacz wszystkie parametry k dla ktorych równanie (x−3)[x
2−(4k+2)x+(k+2)
2]=0 ma 2
rozwiązania.
1. Robię założenia:
Δ>0 i x=3
Δ=0 i x≠3
2. Wyliczam Δ
x
2−(4k+2)x+(k+2)
2>0
Δ=12k
2−12
12k
2−12=0
12k
2=12
k
2=1
k=1 lub k=−1
4k
2−32k+16=0
k
2−8k+7=0
k1=1 k2=7
3≠U{4k+2{{2}
6≠4k+2
k≠1
Odp. k=−1 i k=7
4 lis 19:14
wredulus_pospolitus:
1.
Wyliczam Δ
x
2−(4k+2)x+(k+2)
2 >0 nieee ...
=0
2. Warto jasno pokazać który ze scenariuszy rozpatrujesz w danym momencie ... bo można się
'pogubić'.
| | −b + √Δ | |
3. Nie sprawdziłaś kiedy x2 = |
| = 3 i Δ > 0 |
| | 2a | |
| | −b − √Δ | |
(policzyłaś tylko wersję z x1 = |
| = 3 i Δ > 0) |
| | 2a | |
4 lis 20:24
b: Ponadto przejście:
na
4k
2 − 32k + 16 = 0
Może budzić obawy, szczególnie wśród egzaminatora.
Ogólnie sposób dobry, ale wymaga dużo komentowania
Warto nadmienić, że sprawdzenie kiedy 3 jest pierwiastkiem można zrobić prościej:
Po zdefiniowany g(x) = x
2 − (4k + 2)x + (k+2)
2
Wystarczy aby g(3) = 0 (
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_B%C3%A9zouta)
4 lis 20:34
wredulus_pospolitus:
ja osobiście bym zrobił to w ten sposób:
W(x) = x
2−(4k+2)x+(k+2)
2
Δ = 12(k
2−1)
1. Δ = 0 i x
1,2 ≠ 3
Δ = 0 −> k = −1 lub k = 1
a) dla k = −1
W(x) = x
2 − (−2)x + 1 = x
2 + 2x + 1 = (x+1)
2 −−−> x
1,2 ≠ 3 ... ok
b) dla k = 1
W(x) = x
2 − 6x + 9 = (x−3)
2 −−−> x
1,2 = 3 ... odpada
stąd k = 1
2. Δ > 0 i x
1 = 3 lub x
2 = 3
Δ>0 −> k ∊ (−
∞, −1) u (1, +
∞)
W(x) = (x−3)(x−d) = x
2−(4k+2)x+(k+2)
2 ⇔ x
2 − (3+d)x + 3d = x
2−(4k+2)x+(k+2)
2
Stąd:
| ⎧ | 3d = (k+2)2 | |
| ⎩ | 3+d = 4k+2 | =
|
| | ⎧ | 3d = (k+2)2 | |
| = | ⎩ | d = 4k−1 | =
|
| | ⎧ | 12k − 3 = k2+4k+4 | |
| = | ⎩ | d = 4k−1 | =
|
| | ⎧ | k2−8k+7 = 0 | |
| = | ⎩ | d = 4k−1 | =
|
| | ⎧ | (k−7)(k−1) = 0 | |
| = | ⎩ | d = 4k−1 |
|
stąd k = 7
Więc jak widzisz ... odpowiedź masz dobrą, pomimo tego że samo rozwiązanie nie było pełne.
Dlatego też, zapewne nie otrzymałabyś pełnej puli punktów za to zadanie.
4 lis 20:38