Twierdzenie o ciągu monotonicznym i ograniczonym
Marek: Stosując twierdzenie o ciągu monotonicznym i ograniczonym, wykaż zbieżność podanego ciągu
i wyznacz jego granicę:
| | un3 − 1 | |
u1 = a > 0, un+1 = un − |
| |
| | 3un2 | |
Mógłby ktoś pomóc?
2 lis 11:02
ABC:
przecież wszystko masz podane co masz robić
1) pokazujesz że twój ciąg jest monotoniczny i ograniczony , zapewne przez indukcję bo
definicja jest rekurencyjna
2) z twierdzenia granica istnieje
3) gdy już wiesz że granica istnieje , przechodzisz do niej i rozwiązujesz równanie
2 lis 11:29
Marek: W taki sposób się zabrałem do tego zadania:
1) Skoro u1 = a > 0 − ciąg ma wyrazy dodatnie, więc jest ograniczony z dołu
| | un+1 | | 2un3 + 1 | |
2) Policzyłem iloczyn |
| i doszedłem do |
| , gdzie |
| | un | | 3un3 | |
widać, że mianownik będzie rósł szybciej, więc rozwiązałem nierówność
| 2un3 + 1 | |
| < 1 i doszedłem do un > 1, czy z tego mogę wywnioskować, że |
| 3un3 | |
ciąg jest malejący od pewnego miejsca?
2 lis 11:43
ABC:
to że u1 >0 nie wystarczy żeby wszystkie wyrazy były dodatnie
rozważ ciąg un+1=un−2 , nieważne jak duży będzie pierwszy wyraz w końcu pojawią się wyrazy
ujemne
2 lis 12:22
wredulus_pospolitus:
2.
nie od 'pewnego miejsca' tylko od u1 (gdy a > 1), u2 (gdy a ∊ (0; 1) ) LUB jest to ciąg
stały (gdy a = 1)
2 lis 13:16
Marek: Dzięki wielkie za pomoc.
Mam problem z pierwszym krokiem w indukcji
| | un3 − 1 | | 2un3 + 1 | |
un+1 = un − |
| = |
| |
| | 3un2 | | 3un2 | |
| | −un3 + 1 | |
un+1 − un = |
| > 0 ⇔ un < 1 |
| | 3un2 | |
Indukcja:
1. u
1 = a > 0
2. Z: u
n < 1
3. T: u
n+1 < 1
D:
u
n+1 < 1 ⇔ 2u
n3 − 3u
n2 + 1 < 0
| | 1 | |
Z założenia un < 1 − czy to, że un < − |
| jest równoważne z założeniem |
| | 2 | |
indukcyjnym, czy musi wyjść, że jest < 1?
I jeszcze ten pierwszy krok, że u
1 > 0 to też nie pasuje do tego, że u
n < 1 − co zrobiłem
źle?
3 lis 10:11
wredulus_pospolitus:
Ale ta hipoteza jest błędna:
Niech u
1 (u
n) = 0.5
| | 0.125 − 1 | |
Wtedy u2 (un+1) = 0.5 − |
| > 0.5 + 1 = 1.5 > 1  |
| | 0.75 | |
Poprawną hipotezą byłoby:
niech u
n > 0 ∧ u
n ≠ 1, wtedy u
n+1 > 1
u
n+1 > 1 ⇔ 2u
n3 − 3U−n
2 + 1 > 0 ⇔ (u
n − 1)(2u
n2 − u
n − 1) > 0 ⇔
⇔ (u
n−1)(u
n−1)(2u
n + 1) > 0 ⇔ 2(u
n−1)
2(u
n + 1/2) > 0
To ... w połączeniu z: jeżeli u
n > 1 to u
n+1 < u
n (co wykazałeś wcześniej) daje Ci to
co chcesz czyli MAMY ZAPEWNIONĄ MONOTONICZNOŚĆ CIĄGU począwszy od elementu u
2.
Osobno należy rozpatrzeć warunek u
1 = a = 1.
3 lis 13:00