czy istnieje taka liczba
lit: prosze o podpowiedz
Niech n > 0 bedzie liczba calkowita. udowodnic, ze istnieje taka liczba calkowita ktora jest
wieksza od √2n i mniejsza od √5n
31 paź 22:10
hit:
√2n<a<√5n |2
2n<a2<5n
to a2=3n v a2=4n
a= √3n∉Z v a= 2n∊Z
31 paź 22:39
hit:
Pewnie takie miały być te liczby : √2 n i √5 n
√2 n<a <√5 n |2
2n2 <a2 <5n2
to a2= 3n2 v a2= 4n2
a= √3n ∉Z v a= 2n∊Z
bo w pierwszej wersji mamy sprzeczność
31 paź 22:47
lit: nie, mialy byc cale liczby pod pierwiastkiem
i nie ma sprzecznosci, skad wiemy czemu przyjąłes ze a2= 3n lub 4n? Rownie dobrze moze być
rowne np 2n+1
31 paź 23:16
ABC: Proponuję abyś wykazał lemat − jeśli dwie liczby są odległe na osi liczbowej więcej niż o 1
jednostkę to musi być pomiędzy nimi liczba całkowita,użyj własności funkcji "część całkowita"
czy "podłoga" jak niektórzy mówią ,a dalej już łatwo
1 lis 05:47