Oblicz granicę
jbs: Oblicz.
lim x−>1− (1−x)ln(1−x)
Próbuję L'Hospitalem, ale nie bardzo wiem jak to rozwiazać
29 paź 15:54
wredulus_pospolitus:
| | ln(1−x) | |
limx−> 1− (1−x)ln(1−x) = limx−> 1− |
| = H = |
| | | |
| | | |
= limx−> 1− |
| = limx−> 1− −(1−x) = 0 |
| | | |
29 paź 16:13
Qin Xiaofei:
Nie da sie bezpośrednio skorzystac z tej reguły
Musisz do niej dojśc w tym przypadku( zreszta w innych też)
Masz wyrazenie funkcja * funkcja
gdzie f(x)= 1−x i g(x)= ln (1−x)
| | ∞ | | 0 | |
Po podstawieniu masz [0*∞] i żeby skorzystac z [ |
| ] lub [ |
| ] to korzystamy z |
| | ∞ | | 0 | |
tożsamosci
| | f(x) | | g(x) | |
f(x)*g(x)= |
| = |
| |
| | (1/g(x) | | (1/f(x) | |
Ktora na górze to musisz zrobic kilka przykladów zeby sie nie oliczyć
Zapoznaj sie tez jak dprowadzac do tej reguły jak beda takie symbole po podstawieniu
[
∞−
∞] [0
0] [1
∞] [
∞0]
29 paź 17:41
chichi:
w ramach treningu, proponuję policzyć tę granice bez wykorzystania reguły de L'Hopitala
29 paź 18:18